2008. március 26., szerda

Nyaralás 2315 méteren


Már nincs egészen három hónap és ismét az Alpok felé vesszük az irányt. Tegnap sikeresen lefoglaltuk 5 napi szállásunkat az Uttendorfban található Berghotel Rudolfshüttében, ahová csak kabinos felvonóval (a kitartóbbaknak gyalog) lehet feljutni. Szóval egy 20 perces felvonózás után érjük el a hotelt, ami 2315 méter magasan fekszik egy hegyi tó mellett. Évekkel ezelőtt már jártunk ott, igaz akkor csak kirándulni voltunk. Az ellátás All Inklusive, igazából nem is tervezem, hogy lemenjünk a hegyről 5 napig. Nagyokat kirándulni, túrázni szeretnék ott a magasban, naplementét, napfelkeltét nézni, ahogy vörösre festi a sziklákat…
Terveim szerint 5 nap után Svájc felé vesszük az irányt, ahol még 10 napot fogunk eltölteni két részletben. Először Berner Oberland kantonja felé vennénk az irányt, hogy Grindelwald környékén töltsünk el pár napot, majd pedig a Matterhorn lábánál elterülő Zermatt-ot (Wallis kanton) vesszük célba. Ezekről később még bővebben írok, szeretnénk többek közt hegyivasutazni is (Jungfraubahn, Gornergratbahn).

2008. március 17., hétfő

Zichy Mihály a "rajzoló fejedelem"

Múlt héten szerdán Budapesten jártam, és megnéztem a Zichy-kiállítást a Magyar Nemzeti Galériában. Fantasztikus volt. Majdnem három órát töltöttem el a művek megtekintésével. Hétköznap lévén nem volt az a tömegnyomor mint három évvel ezelőtt a Munkácsy-kiállításon. Zichy Mihályt a „rajzoló fejedelemként” tisztelték, sokak számára leginkább illusztrátori munkássága ismert. Lenyűgözőek voltak az Oroszországban készült rajzai és akvarelljei is, hihetetlen részletességgel és pontossággal dolgozott. A tárlat különlegessége egyébiránt a szentpétervári Ermitázsból érkezett száz darabos kollekció. Tulajdonképpen a teljes Zichy-életművet bemutatja a kiállítás. Aki látta a Munkácsy-kiállítást, annak ezt is látnia kell! A Magyar Nemzeti Galérában 2008. március 23-ig látható a Zichy-kiállítás.

Bővebb információ: Magyar Nemzeti Galéria honlapja




2008. március 10., hétfő

Csak semmi Pánik..

Szombat este megnéztünk egy filmet a moziban. Aki még nem látta Till Attila Pánik című filmjét, az ne is nézze meg. Vígjátékként tüntetik fel, ám mégsem az, szerintem. Általában egy vígjátékon jól szórakozik az ember, de ezen nem lehet. Nyilván sokan megnézik, mert nagy hírverést csináltak neki és az ember azt reméli, hogy: Igen, készülnek manapság jó magyar filmek.


Vasárnap délután kitaláltam, hogy ennék garnélát. Irány a METRO, ahol mindig lehet frisset kapni. Egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételről van szó. Először Ausztriában, Lienzben ettünk ilyet. Minden péntek délután és szombaton délelőtt a belvárosban, a Messinggasse-n piacot tartanak. Itt van egy halárus, aki ott frissen elkészíti ezt a specialitást. Kevés olívaolajon megpirítom a rákot (páncélostul, de a feje eltávolítva), közben ráfacsarom egy fél citrom levét, öntök rá egy kis fehérbort, megborsozom, és néhány perc (2-3) múlva kész is. Heinz fokhagymaszósszal (garlic sauce) és pirítóssal fogyasztom (a páncélját evés közben távolítom el). A képen látható hogy is néz ki az étek. Nagyon finom.


2008. március 7., péntek

Köszöntő

Üdv Mindenkinek!
Elindul az én blogom is. Azt persze még egyelőre nem tudom hogy milyen gyakorisággal fogok írni, de majd igyekszem.