2009. március 4., szerda

Mit főztem ma?

Már tegnap elhatároztam, hogy ma otthon fogok ebédelni, az éttermi menük helyett. Álmaimban egy tejszínes-gombás spagetti jelent meg, úgyhogy még tegnap beszereztem az egyetlen beszerezni valót (minden más megtalálható a konyhámban hozzá), nevezetesen friss sampion gombát a vásárcsarnokból. Jobb mint a konzerv, és nem is kellett belőle túl sok. Aztán amikor nekikezdtem az előkészületeknek, rájöttem, hogy van koktélrák is a mélyhűtőben, úgyhogy ez is áldozatul esett.



Hozzávalók 1 személyre:
spagetti (amennyit megeszel egy evésre)
15 dkg sampion gomba
5 dkg koktélrák
reszelt parmezán sajt
2 dl tejszín
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
rozmaring
olívaolaj


Kevés olívaolajon megfonnyasztom az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a lereszelt fokhagymát is. Rövid idő múlva belerakom a vékony szeletekre vágott sampion gombát, amit addig pirítok, amíg levet nem ereszt és össze nem esik. Hozzáadom a koktélrákot (amit előzőleg fagyos állapotában forró víz alatt felengedtem), sózom és egy kis rozmaringot is rakok bele. Főzöm kis ideig, majd hozzáöntöm a tejszínt, kicsit még rotyogtatom hogy összesűrsödjön. Ha kész, a kifőtt spagettire tálalom, majd megszóróm a tetejét reszelt parmezán sajttal. Nagyon egyszerű, alig fél óra alatt elkészül.

2009. március 2., hétfő

Egyveleg

Jó régen írtam már ide, pedig sokminden történt az elmúlt pár hónapban. Rebecca egyszer, Rebecca kétszer, volt szerencsém látni kétszer is ezt a musicalt Bécsben. Még szerencse hogy csak december 30-ig játszották. Azt hiszem az egyik legjobb musical amit valaha láttam. Fantasztikus zene, fantasztikus alakítások... Mit mondhatnék, várom hogy milyen lesz a magyar előadás. De biztos nehéz lesz felülmúlni a bécsi előadást - nálam legalábbis. Az első szereposztásban láttam mindkétszer, Uwe Kröger, Wietske Van Tongeren, Susan Rigvava Dumas, Carin Filipcic, Kerstin Ibald - mindannyian nagyot alakítottak, mint ahogy az Ensemble is, nélkülük nem lett volna olyan tökéletes az előadás, mint amilyen volt. Say Good-Bye to Manderley - ezzel a címmel szólt a Vereingte Bühnen Wien honlapján a hír a december 30-i előadás után.

A karácsonyt idén Ausztriában töltüttük. Mallnitzban és a Dreiländerecknél voltunk, előbbinél 6, utóbbinál 2 napig. Hó volt bőven, de esett friss hó is. A korábbi évek hótalan telelése után igazán jó volt az idei, gyakorlatilag november vége óta havasak szomszédunk hegyei. Mallnitz igazi sífutóparadicsom, nagyon klasszul karbantartott pályák vannak, nem véletlen hogy vásárolni kell jegyet (Loipenticket) a használatukhoz, de ne valami méregdrága dologra gondoljunk, 3 euro 1 napra, 3 napra 7 euro, de aki egy hétre vesz jegyet, azt 10 euroért megkapja. Ja, és ellenőrzik is sífutáskor a jegyek meglétét :)
A Dreiländereck a szlovén-osztrák-olasz hármashatár közelében van. Ide azánkózni mentünk, 8,5 km-es pálya visz le a hegy tetejéről (ahová természetesen felvonó visz), a völgybe. Sok hazánkfia eljár ide síelni, a Villach alatt található területre.

Most persze azon szurkolok, hogy ez maradjon is így legalább március végéig. Tervben van egy egy hetes ausztriai sífutás, szánkózás Neukirchenben, ahol tavaly januárban is voltunk, és a 14 km-es szánkópályán az egyik faluból a másikig csúszhatunk. De erről a helyről tavaly április 1-jén írtam is itt: WILDKOGEL RODELBAHN