2008. április 1., kedd

Wildkogel Rodelbahn - a világ leghosszabb szánkópályája


Úgy néz ki végre itt a tavasz! Április első napján ragyogó napsütés fogad a reggeli ébredéskor. Fura, de a múlt héten még hóvihar is volt, így újra lehetett emlékezni a januári, az osztrák Alpokban eltöltött időszakra. A korábbi években télen a Salzburgerland tartományban lévő St. Martin am Tennengebirge nevű településen teleltünk.
Idén új helyet kerestem - ennek egyik oka az utolsó pillanatig bizonytalan időpont volt, amit végülis indulás előtt két nappal telefonon ismét módosítani kellett a házigazdáknál, illetve az hogy olyan helyre szerettünk volna eljutni, ahol komoly szánkópálya található, lévén sem én, sem a nagy Ő nem tud sielni, így jóformán ez az egy lesiklós lecsúszós sport marad nekünk.
Szánkózás szempontjából a legjobb helyre jutottunk el, a salzburgerlandi Bramberg am Wildkogel település büszkélkedik a világ leghosszabb szánkópályájával. Maga a pálya 14 km hosszú, 1300 méter a szintkülönbség és kb. 45 perc míg leérsz rajta. Neukirchenből a Wildkogelbahn kabinos felvonójával lehet feljutni a hegyre, innen a rajthelyig egy negyed órát kell felfelé még gyalogolni. A szánkópálya egyébként este 22 óráig ki van világítva (van hogy még tovább is), ráadásul minden kedden és pénteken hosszabbított nyitvatartással (18 óra 30-ig) üzemel a felvonó a szánkózók kedvéért. A felvonó ára (szánkózáshoz, tehát csak hegymenet) felnőtteknek 6 €, gyermekeknek 3 €. Mivel a felvonó, és a szánkópálya vége elég messze van egymástól, így ingyenes síbuszt vehetnek igénybe a szánkózók is. Célszerű az autót a szánkópálya végénél hagyni, és a busszal utazni a Wildkogelbahnhoz a szánkóval együtt. Ha nincs szánkód, több helyen is tudsz bérelni. Érdemes naplemente előtt felmenni, csodálatos a látvány odafenn, ahogy a lemenő nap utolsó sugarai még a beragyogják a hegy tetejét. Szánkózás közben pedig néha érdemes megállni gyönyörködni a panorámában, elnézni ahogy lenn a völgyben kigyúlnak a távoli falucska fényei. Mire leérsz, teljesen besötétedik. És nehogy azt gondolja valaki, hogy ez csak a gyerekeknek jó móka! A legkisebbektől az idősebbekig (nyugdíjasokat is láttunk szánkózni) mindenkinek jó szórakozást nyújt. Vannak egészen meredek szakaszok is, de nem kell félni tőle, hatalmas élmény lejönni rajta!

Bővebb információk a szánkópályáról: ITT

Nincsenek megjegyzések: